ZUPY

Bardzo ważne w kuchni kresowej, niezwykle treściwe i bogate

18.
Rosyjska rybna „ucha”
180 g
18,00 zł.
Gotowana na warzywnym wywarze z 5 gatunków ryb zupa z rybnymi pulpecikami, lanymi kluseczkami i śmietaną
19.
Zupa armeńska
220 g 22,00 zł.
Gotowana na wywarze mięsnym z wołowiny i baraniny zupa z wołowiną, bakłażanami, papryką, pomidorami i dużą ilością warzyw
20.
Kołduny litewskie w barszczu lub rosole
220 g 19,00 zł.
Drobne pierożki z mięsa wołowo-baraniego i łoju podawane w pysznym rosole cielęco-drobiowym lub w barszczu
21. Solanka
220 g
19,00 zł.
Jedna z całego bukietu solanek, zup rosyjskich popularnych na całym świecie. Ta składa się z pomidorów, oliwek, smażonej kiełbasy, ogórków kiszonych, kaparów i  warzyw.
22.
Barszcz czysty
180 g
9,00 zł.
23. Barszcz z uszkami grzybowymi
180 g 19,00 zł.
Staropolski barszcz z buraków i grzybów suszonych z pierożkami grzybowymi
24.
Żurek z białą kiełbasą
180 g
17,00 zł.
Staropolski barszcz z biały na własnym zakwasie z białą kiełbasą gotowany wg receptury teściowej Tatiany  p. Zosi, z grzybami suszonymi, ziemniaczkami i warzywami
25.
Zupa rakowa dworska
180 g
35,00 zł.
Zupa na cielęcym wywarze  i smaku z wygotowanych pancerzy rakowych (tzw. Masło rakowe) , podawana z szyjkami rakowymi i lanymi kluseczkami pod  prawdziwą śmietaną oprószoną koperkiem
26.
Flaki po lwowsku
180 g 24,00 zł.
Niezwykle starannie oczyszczone „flaki” gotowane 12 razy na wywarze wołowo-warzywnym podawane z warzywami oprószone majerankiem z dodatkiem tartego parmezanu
27. Barszcz rosyjski
180 g
19,00 zł.
Barszcz  podobny do ukraińskiego, gotowany na żeberkach, podawany ze śmietaną i zieloną pietruszką.
28.
Rosolnik z syberii
180 g
19,00 zł. 
Zupa syberyjska, coś podobnego do naszego krupnika  zmieszanego z ogórkową , podawany jak przystało  na  rosyjskie zupy  z prawdziwą  śmietaną .
29.
Szczy
180 g 19,00 zł.
Rodzaj kapuśniaka z kwaśnej kapusty , pomidorów, gotowana na żeberkach, podawana ze śmietaną i koperkiem  zupa rosyjska, znana również na Ukrainie i Białorusi.